Válassz témakört!

..Egyesületünk jogosult a ..személyi jövedelemadóból ..származó 1 % fogadására, ..köszönettel veszünk minden ..támogatást
fAdószámunk:
f18697328-1-13
Bankszámlaszámunk:
f10103829-47338400-01000006

 

A PATRIÓTA oldalai

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Dabasi webkamera

Szent István tér

Fazekas remekek
a múlt századból

Kisgyerek Alapítvány TájházKisgyerek Alapítvány Tájház
Dabas, Lakos dr. u. 29.
www.tajhaz.eu

Nézze meg felülről!
Miről hallgat a dabasi polgármester?

2008. április 28-án olyan anyagot terjesztett a polgármester a képviselő-testület elé, aminek elfogadása egy óriás léptékű, bizonytalan következményekkel járó üzem létrehozását tette volna lehetővé, és visszafordíthatatlan változást okozott volna Dabas életében.

A polgármester a beruházóval és annak képviselőivel több alkalommal személyes egyeztetésen vett részt, a dafis képviselők még egy hasonló üzemet is meglátogattak, így nem csak a polgármesternek, de a dafis képviselőknek, esetleg a DAFI közeli vállalkozóknak minden információ rendelkezésre állt, állhatott az üzemmel kapcsolatosan.

DE A POLGÁRMESTER EGYETLEN SZÓT SEM SZÓLT!

 

Nem mondta el milyen üzem lenne, milyen kapacitással, milyen tevékenységgel, milyen egészségügyi kockázattal. Megtehette volna, hogy az üzem működéséből eredő pozitívumokat elmondja, azt sem tette meg. Még csak arra sem utalt, hogy egyáltalán valamilyen üzem telepedhet meg Dabason, abban az esetben, ha a képviselő-testület a beterjesztett anyagot elfogadja. Már pedig az előterjesztés, a településszerkezeti terv és a szabályozási terv módosítás elfogadása után a képviselő-testület ugyanezt a kérdést már nem tárgyalja, a hatásköréből kikerül.

elsobbseget kaptak a roncsok.jpg

A polgármester megadta a roncsoknak az elsőbbséget (a kép Dabason készült)

Az anyag maga pedig csak egy szürke foltot tartalmazott és két betűt: Kf.

Ebből kellene 16 000 dabasinak tudni, hogy mit készül elfogadtatni a polgármester a képviselő-testületen keresztül az egész várossal. Annyit mondtak cinikusan: ki volt függesztve a hivatal hirdetőtábláján, onnan bárki tájékozódhatott volna.
Ez lenne a feladata egy polgármesternek? A folyosói hirdetőtáblán tájékoztatni a város lakosságát arról, hogy mire készül a lakosság testi és lelki egészségének megváltoztatásával kapcsolatban? Olyan módon, hogy gyakorlatlan szem azt észre sem veszi?

Ezzel elárulta a várost. És amikor azt mondom elárulta, akkor azt úgy értem, hogy a remélt pénzekért eladta az itt lakók egészséghez való jogát. A múlt időt pedig azért használom, mert a napirendi pont tárgyalása során egyetlen tájékoztató szó nélkül kimondta, hogy szavazzunk, és attól a pillanattól már nem rajta múlott. Ha a szavazás meg van, már nem lett volna egyszerű a visszaút.

De mi pont erre számítottunk tőle. Hat éve közvetlen közelről látjuk, hogy hogyan zajlanak a dabasi beruházások, éppen ezért biztosak voltunk benne, hogy a polgármester felmérve a várható következményeket biztosra fog menni, és nem ad semmilyen tájékoztatást, mert az kérdéseket vethet fel, ellenvélemény alakulhat ki, esetleg többen is el akarják majd mondani a véleményüket, ami feleslegesen hátráltatná a beruházást, késleltetne esetleges pénzügyi ütemezéseket. De szerettük volna ugyanakkor megadni neki az esélyt, hogy tisztázza magát a gyanú alól: a szavazás elrendeléséig bármelyik pillanatban mondhatta volna: Tisztelt Dabasiak! Egy 500 ezer tonna éves kapacitású fémhulladék feldolgozó üzemről van szó, amiből 50 ezer tonna veszélyes hulladék, és ami egyébként 30-szorosa a dabasi kommunális hulladéklerakó kapacitásának.


dabasi szemettelep besnyorol2.jpg

A dabasi hulladéklerakó ma már tájékozódási pont a turistáknak

a sajat szemetunk is tul sok3.jpg

A saját szemtünk is túl sok!

De a polgármester nem tette. Egy ilyen horderejű kérdésben gyakorlatilag egyedül döntött, és a döntésben semmilyen dabasi érdek nem jelent meg, egyedül a beruházó érdeke: a testület tegye ezt a beruházást lehetővé.
Félinformációkból, a testületi ülések szünetében és végén elejtett félszavakból, és az interneten hozzáférhető adatokból azonban számunkra már korábban világossá vált, hogy mire készül a polgármester, ezért a szavazást megelőző utolsó pillanatban, amikor egyértelművé vált, hogy sem a polgármester, sem a többi képviselő nem ad nyilvános tájékoztatást, nem tesz fel a beruházással kapcsolatos kérdéseket, akkor meg tettük mi.


engedelyezvett szemettelep4.jpg

Szennyezi-e egy minden engedéllyel rendelkező szeméttelep a környezetét? Igen.

A Lokálpatrióta Egyesület elnöksége a testületi ülés előtti napon úgy döntött, hogy helyi népszavazást kezdeményez a nagykapacitású hulladék feldolgozó és veszélyes hulladékkezelő ügyében, ha a beruházás érdekérvényesítő képessége olyan erős, hogy tájékoztatás nélkül azt a városvezetés lehetővé akarja tenni. Amikor bizonyossá vált, hogy a polgármester nem képviseli a dabasiak érdekeit, az erről szóló írásos kezdeményezést át is adtuk neki. Ennek hatására visszavonta az előterjesztést, a témát pedig további információ beszerzéséig levettük a napirendről.

A helyi népszavazás kiírásával a célunk az, hogy ne egy ember, vagy ne 13 dafis döntse el a város sorsát ilyen horderejű kérdésben, különösen akkor, ha a döntés objektivitása a szándékos elhallgatás miatt megkérdőjelezhető.

Tovább megyek: miért nem szólt a beruházásról a polgármester, ha azzal minden rendben van? És ha azzal tényleg minden rendben van, akkor végül miért vonta vissza mégis az előterjesztést, hiszen a többsége meg van, simán megszavaztathatta volna?

Szerintem azért, mert mindkét esetben a beruházó érdekét képviselte. Először gyorsabbnak és egyszerűbbnek tűnt a stabil testületi többséget felhasználva megpróbálni csendben megteremteni a beruházás településszerkezeti és szabályozási feltételeit. A botrány kitörése után az előterjesztés visszavonásával pedig újfent a beruházó érdekeit képviselte, különben a helyi népszavazásról kellett volna döntenie, ami akár fél év késedelmet is okozhat a beruházónak.

Azonban a Lokálpatrióta Egyesületet köti a korábbi döntése: csak és kizárólag a helyi népszavazáson kinyilvánított többségi vélemény határozhatja meg, hogy legyen-e évi több százezer tonna fémhulladék feldolgozó és évi több tízezer tonna veszélyes hulladékkezelő üzem Dabason, ezért bármilyen ettől elérő esetben elkezdjük a szükséges mennyiségű aláírás összegyűjtését és a helyi népszavazás kiíratását.

Rácz Nándor