Válassz témakört!

..Egyesületünk jogosult a ..személyi jövedelemadóból ..származó 1 % fogadására, ..köszönettel veszünk minden ..támogatást
fAdószámunk:
f18697328-1-13
Bankszámlaszámunk:
f10103829-47338400-01000006

 

A PATRIÓTA oldalai

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Dabasi webkamera

Szent István tér

Fazekas remekek
a múlt századból

Kisgyerek Alapítvány TájházKisgyerek Alapítvány Tájház
Dabas, Lakos dr. u. 29.
www.tajhaz.eu

Nézze meg felülről!
Szemét egy ügy

(Ahogy a dolgok állnak 2008. június 20-án.)

Kezdjük a legelején: Ez a probléma számunkra az április 28-i testületi ülésen vált ismertté, ott volt először napirenden. Mivel előtte már pletykákból hallottuk, hogy nagymennyiségű fémhulladékot akarna valaki Dabason az ERECO ledarálni, kíváncsian vártuk, hogy a napirendi pont tárgyalása során a polgármester úr milyen tájékoztatást ad.
A idekattintva megtekintheti bárki a testületi ülés videofelvételét, a polgármester úr úgy akarta megszavaztatni ezt a veszélyes üzemet, hogy egyetlen szóval sem utalt az egész beruházásra, pedig akkor már több mint egy éve ismert volt az ERECO letelepedési szándéka.
Hogy mennyire nem akarta tájékoztatni a dabasiakat, azt jól alátámasztja ez az újság (DABASI ÚJSÁG 2008. június X. oldal: itt van az elmúlt 2 hónap testületi üléseinek beszámolója, mindenféle lényegtelen dolgok benne vannak, de az akár 500 ezer tonnás beruházásra vonatkozó határozat csomag sehol sem szerepel. A cikket jegyző Dr. Kozák Beatrix kérdésünkre elmondta, hogy neki azt mondták, hogy az ne legyen benne.

Hogy ne két-három, a beruházásban érdekelt ember akarata döntse el a dabasiak sorsát, ezért május 14-én írásban népszavazást kezdeményeztünk a jegyző úrnál, akinek a kezdeményezés hitelesítésére, 15 nap áll rendelkezésére.

Május 20-án a testületi többség elfogadott egy másik népszavazási kezdeményezést, amit a dafis képviselők fogalmaztak meg, így a határidő szerinti utolsó napon, május 29-én a jegyző úr a mi kezdeményezésünket arra hivatkozva utasította el, hogy már a testület ebben a témában elrendelt egy népszavazást, és kettő nem lehet.

Mi a különbség a két kezdeményezés között? A kérdés és a dátum. A mi kérdésünkben benne volt, hogy nagykapacitás és hogy veszélyes hulladék, a dafis kérdésben ezek, a beruházást ténylegesen jellemző jelzők nincsenek benne, viszont meghatároztak egy nyár közepi dátumot, ellentétben a mi szeptember körüli dátumunkkal. Nyilvánvaló, hogy a részvétel az uborkaszezonban lényegesen alacsonyabb, mint ősszel, így kisebb az esélye, hogy esetleg a választók elutasítják a testületi többség által támogatott és már meg is szavazott veszélyes üzemet.

Miért is tiltakozunk ennyire a beruházás ellen, azon túl, hogy képviselő-tesület, a polgármester és az alpolgármester eljárása, az alapinformációk elhallgatása igen aggályos? Mert ez az üzem akkora feldolgozó kapacitással működik, amit elképzelni is igen nehéz. Nincs jelentősége, hogy ma 200 ezer tonnát mondanak, vagy hogy az eddigi engedélykérelmek Ócsa és Dabas vonatkozásában is 517 ezer tonnát tartalmaztak, a piaci kereslet fogja meghatározni, hogy 200 000 vagy 500 000 tonna hulladékról lesz szó.
Nézzük meg mire vagyunk képesek mi dabasiak: a szennyvíztisztító szagát évek óta szagoljuk, a legmelegebb napokon is inkább zárva tartjuk az ablakokat, hogy ne lehessen érezni a kellemetlen szagot. Nem volt egy ember, aki meg tudta volna oldani ezt a több ezer embert éveken keresztül sújtó problémát.
Mit fogunk akkor tenni, ha a porszennyeződésnek szaga sem lesz, észre sem vesszük, hogy belélegezzük. Nyilván évekig semmit sem. Idézet az Országos Környezet-egészségügyi Központ kiadványából, mely az Egészségügyi Világszervezet a WHO adatai alapján készült:

„A szálló por koncentráció rövid távú emelkedése izgatja a nyálkahártyákat, köhögést és nehézlégzést válthat ki. A tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el, aminek következtében növekszik a vér alvadékonysága, vérrögösödés léphet fel. Növekszik az asztma és a krónikus légcsőhurut fellángolások miatti orvoshoz fordulás, illetve a szív-érrendszeri megbetegedések száma.
A levegőhigiénés index legmagasabb, „veszélyes” kategóriájában az összes halálok miatti halálozás is növekedhet.
A kültéri levegő szálló por tartalmának hosszú távú hatásai a következők: a várható élettartam jelentős csökkenése a szív- és érrendszerei, a légzőszervi betegségek, valamint a tüdőrák miatti halálozás növekedése következtében.
Irodalmi adatok támasztják alá, hogy a közlekedés eredetű levegőszennyezés (magában foglalva a szálló por szennyeződést is) a forgalmas utak mentén élő lakosság körében nagyobb mértékben fejti ki a káros hatásokat.
Meg kell jegyezni, a szálló por még a legalacsonyabb koncentrációban is káros.”

Nem véletlen, hogy más országokban már kifejezett problémaként kezelik a shredder melléktermékeket. Idézet a Hulladék c. szakmai kiadványból, Dr. Lukács Pál egyetemi adjunktus írásából:

„Eközben egyes országok (pl. Ausztria, Németország, Olaszország) már ma is adminisztratív eszközökkel gátolják, esetleg már be is tiltották a shredder könnyűfrakció lerakását, ezzel súlyos dilemma elé állítva az ilyen berendezések üzemeltetőit. A szakértők véleménye például megegyezik abban, hogy a mai állapotban az osztrák shredderek működése a lerakási tilalom mellett csak a magas világpiaci hulladékáraknak köszönhetően nem lehetetlenült el.”

Tessék megnézni az ERECO saját prospektusát: A tehervagonoknak nincs teteje, lukacsos zöld műanyaghálóval vannak lefedve. Így fognak Dabason tárolni, mozgatni és szállítani többszázezer tonna hulladékot a darálás előtt és után. Ki meri azt mondani, hogy ebből nem lesz szálló por?
Nyilván annak is oka van, hogy nem akarta ezt a beruházást a beígért pénzek ellenére sem Ócsa, sem Alsónémedi, sem Solymár, se Pomáz. Ez egy barna mezős beruházás, aminek Miskolcon, Diósgyőrben, jelentős ipari környezetben van a helye, nem egy ilyen kisvárosi zöldövezetben.
A környezetvédelmi felügyelet az ERECO ócsai tervei kapcsán 2007. május 27-i határozatában a következőket írta:
„Mivel a terület nemzetközi jelentőségű madárvonulóhely és csupán 1200 méterre található a fokozottan védett, Ramsari Egyezmény által védett nagy nádas területétől, amely fontos pihenő és táplálkozó helye a vonuló madaraknak, továbbá számos védett madárfaj költőhelye, ezért számolni kell az élővilág szempontjából a létesítmény por és zaj szennyezésével is. A létesítmény működése során keletkező poranyagú szennyeződés a relatív közelség miatt 5 m/sec szélsebesség mellett is 2-3 perc alatt eléri a védett területet. „

Ez Dabasra értelmezve annyi tesz, hogy az itt élő nagyon különleges, fokozottan védett faj pihenő és táplálkozó helyeit a porszennyeződés 4 perc alatt fogja elérni. Nyilván kevesen tudták, hogy él Dabason az ócsai madárvilágnál is értékesebb és különlegesebb faj, mely fokozott védelemre szorul: ezek vagyunk mi, dabasi emberek, és ezek a mi gyerekeink és unokáink.
Ha az alattomos porszennyeződést 10-20 éven keresztül fogjuk belélegezni, milyen hatása lesz? Ki tud ma erre a kérdésre válaszolni? Ki az aki meri kockáztatni a dabasiak egészséghez való jogát azért, hogy egy nagyon kétes ingatlan ügyleten rövid úton több száz millió forintot keressen ?
A jövő még sötétebb, elindult a hulladékszakmában egy olyan nézet, hogy jobb lenne ezt a visszamaradó veszélyes hulladékot elégetni. Ha itt ilyen egyszerűen meg lehet egy shredder üzemet építeni, nem sokkal lesz nehezebb egy hulladékégető létrehozása sem.

Többször hallottuk már azt az érvet, hogy Kőbányán a kórház mellett van a shredder üzem, és zavartalanul működik. Furcsa nekünk is, de mi utána is néztünk, és olyan adatokat találtunk, hogy nem is kértek oda a shredder üzemre engedélyt. Így persze könnyen hivatkozik mindenki a kórházra. Ha kértek volna engedélyt, most biztos nem ott lenne az üzem.
A településen osztogatott anyagot jegyző független szakértővel kapcsolatosan azt szeretném megkérdezni, hogy vajon a szakértő hol lakik. Nem a város érdekel, hanem hogy milyen közel van hozzá egy ilyen shredder üzem.

Namost akkor a szakértő fogja szépen az egész családját, költözzön gyorsan egy shredder mellé, lélegezzen mélyeket, és jöjjön vissza 10 év múlva. Nem kell mondania semmit, látni fogjuk rajta, hogy az üzem egészséges vagy nem.
A függetlennek nevezett szakértő csak a beruházótól kapott mondatokat ismételgeti, minden amit az MSZP-szórólapon olvashatunk benne van a FIDESZ-es újságban lévő ERECO-interjúban. Büszkék lehetünk Dabasra, nálunk van olyan téma, ami miatt itt megszületett a nagykoalíció.
Az is sokszor elhangzott, hogy mennyi munkahely fog létrejönni a beruházás kapcsán. Nagyon valószerűtlennek tűnik a számunkra, hogy Kőbányán, ahol ezt a tevékenységet megszüntetik, ott mindenkit elbocsátanak, és csak dabasiakat vesznek fel helyettük. Valószínűbb, hogy Kőbányáról mindenki lejön ide dolgozni, dabasi munkavállalókból pedig lesz 1-2 fizikai munkás.

Legvégül az adóbevételekről. Annak is utána jártunk, hogy mekkora volt tavaly a cég adóbefizetése a jelenlegi telephely szerint illetékes Kőbányán. A mi ismereteink szerint a cég 13 millió Ft-ot fizetett be az önkormányzatnak. Nem százat, nem ötvenet, csak 13-at. Balszerencsés szám, de július 6-án még eldönthetjük, hogy Dabasnak, vagy az ERECO-nak.


Rácz Nándor