Válassz témakört!

..Egyesületünk jogosult a ..személyi jövedelemadóból ..származó 1 % fogadására, ..köszönettel veszünk minden ..támogatást
fAdószámunk:
f18697328-1-13
Bankszámlaszámunk:
f10103829-47338400-01000006

 

A PATRIÓTA oldalai

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Dabasi webkamera

Szent István tér

Fazekas remekek
a múlt századból

Kisgyerek Alapítvány TájházKisgyerek Alapítvány Tájház
Dabas, Lakos dr. u. 29.
www.tajhaz.eu

Nézze meg felülről!
A hulladékbiznisz

Írta: Lengyel Gergely

Találóan nevezte dabasi szereplései során másodnyersanyagnak a hulladékok egy részét az Ereco alkalmazottja. Hiszen szemetünk valakinek értékes nyersanyag, valakinek hasznot termel, de vajon mi is jól járunk közben?

A szétbontott autóroncsok értékes anyagait, a színesfémeket, az acélt, az alumíniumot külföldre adják el. Részben, mert ott magasabb árat tudnak fizetni érte, részben, mert itthon nincs megfelelő technikai háttér a feldolgozásukra. Ahogyan az ERECO gazdasági igazgatója említette is a patriótáknak írt levelében, hogy az értéket képviselő hulladék 90%-át külföldre szállítják. (A levél olvasható itt.)

Itthon csak az a veszélyes hulladék marad, amit egyébként már tilos is exportálni! Az megy például a csömöri lerakóba. Nehogy azt higgyük azonban, hogy ez a veszélyes hulladéktípus be sem juthat az országba! Mert az Európai Uniós szabályok lehetővé teszik a nyersanyagként feltüntetett hulladékok országok közötti szállítását. Mint például egy feldolgozni kívánt autóroncsét, amelynek része az a veszélyes hulladék is! Ezért betarthatatlan a roncstelep Dabas határába költöztetését támogatók ígérete, hogy Európa szemete nem kerülhet ide, hiszen a szabad kereskedelem értelmében nyugodtan jöhet és lehet itt feldolgozni! A tanyavilágban nemrégiben talált sok tonna német szemét is a feldolgozás szándékával érkezett hozzánk, legalábbis papíron. Akárcsak a használt gumiabroncs halmok, amelyek a gumiszervizek mögött és egyéb üres telkeken nőttek a semmiből. Emlékszünk még az alsónémedi gumitűzre?

A szemét útja az EU-n belül egyre inkább délre és keletre vezet, mert egyre szűkül az Afrikába és Kínába irányuló illegális export lehetősége. Ami rendkívül kényelmes megoldás volt, mivel olcsón, kontroll nélkül lehetett eltűntetni így a hulladékot. Ha azonban nem vesszük fel a harcot, akkor hamarosan ide Magyarországra fognak hozni „feldolgozásra” mindent, amit csak lehet! Meg vagyok győződve róla, hogy nagyrészt legálisan teszik majd mindezt, de minden ipari tevékenységnek van környezetterhelő hatása és van, aminek feleslegesen tennénk ki magunkat, ha el is lehetne kerülni azt. A feldolgozás során, pedig nem a legjobb, hanem csupán -idézek az EU irányelvéből- „az elérhető legjobb technológiákat, amelyeknek költsége elfogadható” kell alkalmazni. Az „elérhető legjobb” kifejezés már önmagában sem a legjobbat jelenti, csupán azok közül a legjobbat, ami még megéri alkalmazni!

 

Akkor mi most jól jártunk? Megóvtuk a környezetünket, egy „környezetvédelmi beruházással”?

 

Lengyel Gergely