Válassz témakört!

..Egyesületünk jogosult a ..személyi jövedelemadóból ..származó 1 % fogadására, ..köszönettel veszünk minden ..támogatást
fAdószámunk:
f18697328-1-13
Bankszámlaszámunk:
f10103829-47338400-01000006

 

A PATRIÓTA oldalai

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Dabasi webkamera

Szent István tér

Fazekas remekek
a múlt századból

Kisgyerek Alapítvány TájházKisgyerek Alapítvány Tájház
Dabas, Lakos dr. u. 29.
www.tajhaz.eu

Nézze meg felülről!
Lemezajánló: Szájborg

Lemezajánló: Mikee Mykanic – Szájborg

Írta: Tribe

A téli évszakhoz kapcsolódó korai sötétedés jelenségének kellemes utóhatásával lepett meg minket a január: az angolhonba exportált Kocziha Mihály honfitársunk Mikee Mykanic név alatt produkált egy igazán eredeti albumot.,más dolga nem lévén a hosszú téli estéken.

A „Szájborg” már címében is kissé formabontó, melyhez, ha hozzávesszük a finomra hangolt lemezborítót, máris belemerülünk egy perspektív látószögű, magyar gyökerekkel rendelkező, ám erős szigetországi meglátással átitatott hip hop felfogásba.  A zenék is javarészt szakítanak a hazánkban megszokott sémákkal, érezni az anglikán underground mentalitást, ami az ottani hozzáállás szerint akár még populárisabbnak is tűnhet néhol, ám a hangulatok mindvégig ügyesen lavíroznak a fülbemászó dallamok, és az utca kövéről felfröccsenő, nyers ütemszerkezetek között. Ötletes megoldások, profin kidolgozott háttérzajok, bemondások, kutyaugatás, stb.., és felsőfokú keverés. Persze a brit hanghordozóktól már megszokhattuk a kiváló minőséget, mégis üdítőként hat a nagyságrendekkel szebb hangzásbeli megszólalás. Bárhol megállja a helyét. A főhős és a közreműködő srácok komplex előadásmódja bele van mártva egy jó adag wacuum eszenciába, és mivel valójában semmit nem tudok Mikee eddigi munkásságáról, simán elhinném, ha azt mondanák az egykori Warnin’Shotz-os Rat B-t hallom tizenévvel később. Néhol legalább is megtévesztésig hasonló a hangszín, emellé pedig oda van szórva egy kis „hunglish” szóhasználat, eredeti ötletes rímekkel, sok vokóder és néhol túl sok lassított beszéd effektussal. A vokóderért egyébként piros pont, hiszen igen kevesen használnak mifelénk ilyesmit hiphop alapokhoz, annál inkább tőlünk nyugatabbra. A szövegek erős szexuális jellegű töltéssel, és a marihuána használatára utaló pozitívumfejtegetéssel rendelkeznek, de nem ragadnak le a semmittevős életérzés ajnározásánál, hanem túllépve azon próbálják főkuszba hozni a körülöttünk lévő torz világot. 

Mindenesetre a Szájborg egy masszív, a hagyományokkal részben szakító, különös hangzásvilágú lemez, amelyet bátran feltehetünk a leendő klasszikusok közé a polcra, ezzel is erősítve a London-Békéscsaba tengelyt.   
Tribe
Lemezajánló: Bobafett

szjborg.jpg