Válassz témakört!

..Egyesületünk jogosult a ..személyi jövedelemadóból ..származó 1 % fogadására, ..köszönettel veszünk minden ..támogatást
fAdószámunk:
f18697328-1-13
Bankszámlaszámunk:
f10103829-47338400-01000006

 

A PATRIÓTA oldalai

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Dabasi webkamera

Szent István tér

Fazekas remekek
a múlt századból

Kisgyerek Alapítvány TájházKisgyerek Alapítvány Tájház
Dabas, Lakos dr. u. 29.
www.tajhaz.eu

Nézze meg felülről!
Valódi tiszta vizet a pohárba!
Attól tartok, nem az utolsó rész
Írta: Lengyel GergelyNagyon örülök annak, hogy az utóbbi időben egyre jobban próbálnak figyelni az emberek az egészségükre! Sajnos azonban azt kell tapasztalnom, hogy olyanok is hirdetik az elméleteiket, akik nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel a témában! Persze sok esetben a saját hasznuk növelése sarkallja őket a nem megfelelő minőségű információk terjesztésére, sok esetben ők maguk is csak a félretájékoztatás áldozatai. Nekem nem tisztem eldönteni, hogy ki melyik táborhoz tartozik, én csak segíteni szeretnék a hiteles információra éheseknek!

Gyakran merülnek fel kérdések az ember életében, sok esetben a válasz egyszerűnek és kézenfekvőnek tűnik, azonban ez is csak relatív fogalom. Bizony sokszor a valódi megértéshez komolyabb ismeretekre van szükségünk, amit kényelmetlen elsajátítani, ezért hajlamosak vagyunk elkövetni a hibát, hogy feltétel nélkül hiszünk valakinek! Én ezt nem tanácsolnám!

Még egy fontos gondolat a konkrétumok előtt: mindig vannak pro és kontra érvek, ezeket végtelenül részletesen lehetne vizsgálni, erre talán senki nem képes, de a nyilvánvaló igazságokkal azért nem árt tisztában lennünk!

Legfontosabbnak azt érzem most, hogy röviden reagáljak pár, az elmúlt napokban hallott híresztelésre (márciusi Dabasi Újság 16-17. oldal):

Nem igaz, hogy csak a szerves kötésbe rendezett ásványi anyagokat képes az emberi szervezet hasznosítani! A „szerves kötés” mint kifejezés szigorúan véve nem is létezik! Amióta Wöhler 1824-ben megdöntötte a „vis vitalis” (életerő)-elméletet, az által, hogy az akkori felfogás szerint szervetlen anyagból szerveset állított elő, az ún. szerves és szervetlen kémia tárgykör közötti különbség elmélete megszűnt létezni! Elnevezésben csupán azért maradt fent a mai napig, hogy segítse rendszerezni az ismereteinket!

Az eredeti félreértés okozója az lehet, hogy valóban van olyan kémiai kötés bizonyos molekulákban, amelyet a szervezetünk esetleg nem képes felbontani, de ez nincs közvetlen összefüggésben az általam kifogásolt kijelentéssel.

Egyébként, ha nem is tudnánk hasznosítani az ásványvizekből származó ionokat, akkor nem is kéne feltüntetni a magas fluor tartalmú vizek palackján a tényt, hogy azok sokat tartalmaznak!

Talán a 201/2001. (X.25.) Kormány rendelet sem véletlenül követeli meg például a kalcium-oxid nevű „szervetlen” só 50 mg/l-es minimális értékét az ivóvízben, hanem éppen a csontok épsége, a megfelelő csontanyagcsere érdekében! Éppen ezért nem engedélyezi az Országos Tisztifőorvosi Hivatal egyes víztisztító készülékek megszakítás nélküli tartós használatra történő értékesítését! Tiszta víz
Az ásványvizek igenis eltarthatóak tartósítószer nélkül is! Éppen úgy, ahogyan a tartósítószer-mentes ketchup, tej, vagy más élelmiszer is!  Úgy csomagolják őket, hogy a „romlást” okozó mikrobáktól mentesek legyenek a termékek, egyszerűen elzárják a külvilági fertőzések lehetőségétől azokat! A példaként említett tej és ketchup annyiban tér el az ásványvíz palackozásától, hogy az ásványvíznél teljesen steril csomagolási körülményekkel gátolják meg a fertőződést, míg a másik két terméket hőkezeléssel csírátlanítják.

Felbontás után azonban bejutnak a vizes palackba is ezek a parányi élőlények, ott elszaporodhatnak. Így első felnyitás után valóban csak 2-3 napig érdemes fogyasztani belőlük. Tapasztalataim szerint ennél ritkán is tart tovább egy-egy 1,5 literes palack elfogyasztása.

A természetes ásványvíz tartósítószer-tartalmára vonatkozó vitára tegyünk pontot a rá vonatkozó rendeletből vett idézettel: „A természetes ásványvízhez csak szén-dioxid hozzáadása engedélyezett…” (4. § / (7. pont) 65/2004. (IV. 27.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet a természetes ásványvíz, a forrásvíz, az ivóvíz, az ásványi anyaggal dúsított ivóvíz és az ízesített víz palackozásának és forgalomba hozatalának szabályairól)                                                                              

A csapvízben ezzel szemben azonban vannak fertőtlenítőszer nyomok!Egyesek régóta szeretnek nagy riadalmat kelteni a PET-palackokból kioldódó mérgező anyagok emlegetésével. Vajon valóban van kioldódás? A korrekt válasz: Igen, de nincs okunk félni tőle!
Az élelmiszerek csomagolásaként alkalmazható anyagokat nagyon alapos vizsgálatoknak vetik alá. Ha nem felel meg egy felhasználni kívánt anyag a követelményeknek, akkor egyszerűen nem engedélyezik azt a hatóságok, nyugodt szívvel megtehetik, hiszen van más lehetőség a csomagolásra!ebből is jó a viz
Leggyakrabban a Heidelberg egyetem egyik 2005 májusában nyilvánosságra hozott kutatására hivatkoznak a rémisztgetők, hogy mekkora őrületesen nagy antimon koncentrációkat mértek az ottani kutatók. A rémhírterjesztők csupán az idézett tudósok saját eredeti cikkének azon részét felejtik el hozzáfűzni a történethez, amelyben a kutatók maguk jelentik ki, hogy a palackos vízben mért magasabb antimon tartalom is jóval elmarad az egészségügyi határértékektől, magyarul nem okoz veszélyt a fogyasztásuk. Az antimon egyébként, csak úgy, mint szinte az összes elem, alapvetően nem nevezhető veszélyesnek, hiszen természetesen ott van a talajban, és ezáltal a vízben, élelmiszerekben, szinte mindenhol. A kulcskérdés, mint általában, most is a mennyisége, amely az ásványvízben tehát nem veszélyes mértékű!

Végül fontos kitérni még egy tévhitre, amely szerint a szervezetben képződő vese- és epekő, valamint az érelmeszesedést az ásványvizek magas ásványianyag tartalma okozná! Ez így egyszerűen nem igaz! Részletekért kérem olvassák el például ezt vagy ezt a cikket.

Azt azért megjegyezném, hogy az érelmeszesedést az erekben „lerakódó” zsírok okozzák, csak ezek kötnek meg később kalciumot, persze ez az elfogyasztott víz tartalmától függetlenül bekövetkezhet, a kalcium szegény diéta viszont kifejezetten növeli a vesekő kialakulásnak kockázatát!


Ezzel a cikkel nem az ásványvízfogyasztásra sarkallás a célom, hiszen annak is megvannak a maga hátrányai, például a nagy mennyiségű hulladék képződése. Csupán annak szeretném elejét venni, hogy téves információkra alapozva kelljen mindennapi fogyasztási döntéseinket meghoznunk!


Kicsit hosszabb lett cikkem, mint terveztem, és még számtalan oldaláról lehetne vizsgálni ezt a kérdéskört is. Azért remélem megérte önöknek a fáradtságot a megszokott „egyperces válaszok” után egy tudományosan is kielégítő(bb) cikk!


Köszönöm figyelmüket!

Elnézést kérek, ha valakit megsértettem az igazsággal!

Ne feledjék: Kételkedni! Kételkedni! Minden soromnak járjanak utána!


Az ásványvízgyártók felajánlásait, pedig örömmel fogadom! Mert az Öregországúton élő dabasiaknak még nincs vezetékes ivóvize, mindössze párszáz méterre a szemétteleptől (bocsánat, hulladéklerakó, de tessék megnézni mostanában, látni fogják a különbséget!) és a leendő ERECO-teleptől! Sajnos a trendeket elnézve az a gyanúm, hogy kis-mágnesvasút is előbb lesz kivezetve hozzánk, mint az ivóvíz!

 Lengyel GergelyIrodalom és olvasnivaló ajánló:

http://www.kfki.hu/~cheminfo/hun/olvaso/histchem/szerves/brck.html
http://ecx.images-amazon.com/images/I/41Lzgyi8wxL._SL500_AA280_.jpg
http://www.vizmuvek.hu/pdf/korm_rend.pdf
http://www.asvanyvizek.hu/fogyasztok/hirek/
http://www.fvm.hu/main.php?folderID=2274&articleID=12119&ctag=articlelist&iid=1
http://www.uni-heidelberg.de/presse/news06/2601antim.html
http://www.hazipatika.com/services/betegseglexikon/view?id=30