Válassz témakört!

..Egyesületünk jogosult a ..személyi jövedelemadóból ..származó 1 % fogadására, ..köszönettel veszünk minden ..támogatást
fAdószámunk:
f18697328-1-13
Bankszámlaszámunk:
f10103829-47338400-01000006

 

A PATRIÓTA oldalai

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Dabasi webkamera

Szent István tér

Fazekas remekek
a múlt századból

Kisgyerek Alapítvány TájházKisgyerek Alapítvány Tájház
Dabas, Lakos dr. u. 29.
www.tajhaz.eu

Nézze meg felülről!
A tárgyalás
Írta: Lengyel Gergely


„Van fogalmad róla, mennyire rettegnek a zsarnokok az elnyomottaktól? Mind tisztában vannak vele, hogy előbb-utóbb lesz egy az áldozataik között, aki feláll és visszavág.”
Joanne Kathleen Rowling


Már egy ideje nem került felszínre új információ a Dabas határába tervezett roncsdarálóval (shredder) kapcsolatban, amelyről beszámolhattam volna.  Április 15-én azonban meghívó érkezett a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől (rövidebben, de nem röviden: KDV-KTVF), amely a levelében egy április 20-ai tárgyalásra invitált.

A tárgyalás tétje, hogy a KDV-KTVF a vastelepet engedélyezi, kikötésekkel engedélyezi, elutasítja vagy ezen döntés meghozatala előtt részletes hatástanulmány összeállítását rendeli-e el. Én a részletes hatástanulmány készíttetése mellett állok, hogy minél pontosabb ismeretek birtokában születhessenek meg a döntések, mind a hatóságoknál, mind a népszavazáson.

A tárgyaláson a Felügyelőség képviselői rendkívül segítőkésznek bizonyultak, ismertették az iratokat, és a hatósághoz „bejelentkezett ügyfélként” lehetőséget kaptam előadni kérdéseim és észrevételeim egy részét (tekintettel az idő rövidségére és a parázs vitákkal tarkított tárgyalásra).

A tárgyalás előtti napokban áttekinthettem az Ereco által a Felügyelőséghez benyújtott „előzetes hatástanulmányt”, amelynek már az első elolvasása során is mérhetetlenül sok kérdés, kétely és felvetés merült fel bennem. Ezeket felsorolássá rövidítve 5 oldalban be is nyújtottam a Felügyelőséghez a tárgyalást követően, miután a tárgyaláson nem sikerült meggyőző választ kapnom még azokra a kérdéseimre sem, amelyeket feltehettem az Ereco megbízottainak.
Őszintén szólva a kérdéseimre kapott válaszok közül a több jelenlévő által is bizonyára csak „félrehallott”, az Ereco képviselője által nekem címzett „anyád picsája” hangzású tűnt legkifejezőbbnek, arra vonatkozóan, hogy mire is számíthatnak azok, akik kíváncsiskodnának…

Kutyából nem lesz szalonna, a 40 tonnás vasas kamionból pedig nem lesz a házainktól 8 méterre zajtalanul elsuhanó balettáncos, annak ellenére sem, hogy egyesek igyekeznek úgy beállítani azt… így viszont, ha rajtam múlik, akkor roncsdarálóból sem lesz aranybánya, legalábbis az otthonom közelében nem! 

A tárgyalásról készült jegyzőkönyvet megtekinthetik, de előre is elmondhatom, hogy mit találnak majd benne: Csak a Dabasi Lokálpatrióta Egyesület képviselői és én tettünk fel kérdéseket, és kértük, hogy a megru… akarom mondani a beruházás előtt a lakosság pontosan ismerhesse meg a tervezett üzem várható hatásait, kockázatait, következményeit a saját és a környezete egészségi állapotára vonatkozóan!     

Legnagyobb tanulság számomra az, hogy a hatóság még csak nem is vizsgálhatja, hogy az előzetes hatástanulmányokban benyújtott adatok, számítások mi alapján készültek el, és lettek megbecsülve. Továbbá az sem számít, hogy gyakran a hatástanulmány mást tartalmaz, mint amit az Ereco emberei a tárgyaláson nyilatkoztak, így tehát fogalmunk sem lehet arról, hogy pontosan mi is valósul majd meg!
Vegyük például azt a jegyzőkönyvbe is bekerült esetet, amely során a majdani telepre beérkező veszélyes hulladékok között esetlegesen előforduló radioaktív hulladékokról esett szó. A tanulmány szerint ezeket vissza kell vitetni a beszállítóval, hiszen ezt helyezi kilátásba arra az esetre, ha veszélyes a beérkező hulladék, kivéve, ha az akkumulátor, mert ez utóbbit befogadhatja az üzem. A tárgyaláson viszont úgy nyilatkoztak a cég képviselői, hogy a befogadott radioaktív hulladékokat a telephelyen tartják, tárolják majd egy idő után Püspökszilágyra szállítják el, és mindezt az Ereco költségén teszik. Ami, ha valóban így van, véleményem szerint ide vonzhat bárkit, aki ingyen kíván megszabadulni az efféle veszélyes szemetétől!

Az a meglátásom, hogy sok ehhez hasonló további példa indokolja a RÉSZLETES HATÁSTANULMÁNY elkészíttetését!

Nem kívánunk mást, csak hogy logikusan, részletesen ismertessék velünk dabasiakkal, hogy mi is várható pontosan, és a tények ismeretében hozhassák meg döntéseiket az itt élők! A részletes tájékoztatás sajnos azonban úgy tűnik, valamilyen oknál fogva továbbra sem érdeke a sok tízezer tonnányi veszélyes hulladékot is itt befogadni, termelni, mozgatni kívánó ERECO-nak!

Lengyel Gergely